19 érdekesség a Jóbarátokról, amit még a legkeményebb rajongók sem tudhatnak

1. A stábnak sem tetszett az ötlet, hogy Rachel és Joey összejöjjenek.

„Egyszerűen nem volt helyes”, mondta Matt LeBlanc a Vanity Fairnek 2012-ben. „Mindenki érezte, hogy nem lenne jó ötlet. Elmentünk Davidhez és Martahoz és elmondtuk nekik, hogy nagyon nem tartjuk jónak ezt az ötletet.”

Teljesen egyetértünk Matt!

 2. A 6 fős csapat eredetileg 4 fő volt.

A Jóbarátok kezdeti szakaszában csak Monica, Rachel, Ross és Joey voltak a főszereplők, Chandler és Phoebe eredetileg háttér karakterek voltak.

3. Courteney Cox az egyetlen állandó szereplő, akit nem jelöltek Emmy-díjra.

Ami megintcsak azt bizonyítja, hogy az Emmy nem vehető komolyan.

4. A Jóbarátok hálaadásos epizódjai mindig nagyot szóltak, de a második évadban egyáltalán nem is volt ilyen rész.

„A lista” című rész volt hálaadás környékén vetítve – de nem igazán kapták el az ünnepi hangulatot.

5. Miután kétszer is megpályázta Joey szerepét – sikertelenül – Hank Azaria végül David szerepét kapta meg. Ő volt Phoebe tudós barátja.

6.A sorozat indulása előtt, Monicát és Joeyt akarták megtenni központi párnak.

Bár ezt az ötletet az első epizód után gyorsan elvetették, bepillantást nyerhettünk a karakterek dimanikájába a „Régen volt” című epizódban, ahol Monica limonádéval kínálja Joeyt, de ő azt hiszi, hogy ez felhívás szexre.

7. A Jóbarátok lakásának valódi címe, ahogy azt a vágósnittekben is látni, Manhattan West Village, 90 Bedford Street.

Aki ma arrafele jár, a Little Owl nevű bisztrócskát és rengeteg eszméletlenül drága ingatlant talál ott.

8. James Michael Tyler, aka Gunther, tényleg bárpultosként dolgozott amikor beválogatták.

Eredetileg csak statisztának vették fel egy névtelen szerepbe. A sorozat első négy évadjának idejére megtartotta a rendes munkáját, de „miután Gunther karaktere már bejáratott lett és egész héten a forgatáson voltam…azt gondoltam, OK, tényleg nincs már időm pultozni” mondta Tyler.

9. Emlékeztek a srácra aki véletlenül egy óvszert dobott Phoebe gitártokjába aztán visszafutott érte?

Ismerősnek tűnt igaz? Ő Giovanni Ribisi volt, aki később Phoebe féltestvérét játszotta, Franket.

10. Az egyetlen ember, akinek nem tetszett a sorozat ikonikus „Rachel” frizurája, maga Jennifer Aniston volt.

„Hogy mondjam? Szerintem rettenetesen csúnya frizura volt. Olyan, mintha lábai lettek volna. Mondjuk úgy, hogy nem igazán rajongok a rövid, rétegezett hajstílusokért, szóval nem jött be,” árulta el Aniston.

11. Phoebe eredetileg egy gót csaj lett volna.

Phoebe ezen verzióját felajánlották Janeane Garofalonak, de ő inkább passzolta a lehetőséget.

12. Az epizód, amikor Phoebe azt hiszi, hogy a halott édesanyja egy macska képében jött vissza, az egyik legfurcsább rész és nem véletlenül.

Az ötlet Marta Kauffman társszerőtől származott, nem sokkal saját édesanyja halála után, és több író elmondta később, hogy nem tetszett nekik az ötlet, de kellemetlennek érezték volna, ha nemet mondanak Martanak. Bár ez a tény nincs hivatalosan alátámasztva, elég sok mindent megmagyarázna.

13. Röviddel a sorozat kezdete előtt, a csapat elment Vegasba, hogy még utoljára élvezhessék az anonimitást.

„Amint elkezdődik a show, soha többé nem tudtok majd ugyanúgy nyilvános helyekre menni mint eddig,” mondta a színészeknek James Burrows rendező és nem is tévedett nagyot. A srácok a Caesars Palace-ba mentek, ugyanoda, ahol a Jóbarátok vegasos részei is játszódnak.

14. A lakásokban tényleg működtek a hűtők

És ahogy azt el is képzelnénk, Monicaé mindig tele volt italokkal, míg Joeyé általában üres volt.

15. Courteney Cox már a kezdetektől drukkolt a Monica Chandler párosnak.

Jóval azelőtt, hogy összejöttek volna a sorozatban, Courteney Cox Chandlert nevezte meg, mikor megkérdezték tőle, hogy melyik Jóbaráttal feküdne le, ha muszáj lenne választania.

16. Ha már párok: te is elgondolkodtál már azon, miért nem jött össze soha Joey és Phoebe?

Nem vagy ezzel egyedül – a kezdetekkor Lisa Kudrow és Matt LeBlanc javasolta is az íróknak, hogy a két karakterről derüljön ki lassan, hogy valójában évek óta kavarnak. Érthető, miért nem éltek ezzel az ötlettel, de az ötlet egyáltalán nem volt karakter idegen.

17. Egy mellékszálat, amiben Monica és Chandler a reptéren ragad és kifaggatja őket a biztonsági szolgálat, az utolsó pillanatban töröltek.

A jeleneteket a nyolcadik évad „Rachel megmondja” című részéből vágtak ki, mivel azt 9/11 után vetítették volna. Az epizódot végül egy utolsó pillanatban leforgatott mellékszállal egészítették ki. Ma már láthatóak a kivágott jelenetek YouTube-on.

18. A Jóbarátok már szinte kivétel nélkül smároltak egymással.

Egy elhivatott rajongó Tumblren komoly kutatást végzett ezen a téren és kiderítette, hogy csak Monica és Phoebe nem csókolóztak. A kutatásban benne vannak a képernyőn kívüli pillanatok és a „mi lett volna ha…?” részek is.

19. Matt LeBlanc válla megsérült forgatás alatt és ezt bele kellett írni a sorozatba.

Matt elmondta, hogy a „Senki sincs készen” című epizód forgatása alatt, amikor Joey és Chandler a kényelmes széken veszekedtek, kiment a válla.

„Feltettem a kezeimet, hogy felfogjam az esést, de a vállam egyszerűen kiroppant. Ezt követően Joey/Matt sérülését bele kellett írni a sorozatba.